Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Helambu trekking

   Helambu homestay trekking

   Helambu trekking
   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Helambu
   Reisduur: 7 dagen / 6 nachten
   Reissom: € 496,- p.p. bij 2 personen

   Niet ver van Kathmandu bieden we je de mogelijkheid voor het maken van een bijzondere trekking in Nepal. Het is een van onze favorieten. Naast enkele trekkerslodges slaap je bij de Nepalezen thuis. De ideale manier om de lokale cultuur echt te beleven en uiteraard ook te proeven. Soms zit je tussen de pruttelende koperen potten te luisteren naar de verhalen over het plattelandsleven en over de trektochten van Tibetanen die zich decennia geleden in dit dal hebben gevestigd. De trekking is door de hoogteverschillen best pittig, maar met een goede conditie en enige ervaring goed te doen. Wij vinden het daarom een trekking die je niet mag missen.

   NB: vanwege de aardbeving in 2015 kan de route iets aangepast zijn en afwijken. Op sommige plaatsen zijn werkzaamheden in berglodges hierdoor en slaap je mogelijk elders op de route.

   Overnachten: 4 nachten in een eenvoudige trekkerslodge en 2 nachten thuis bij een Nepalees gezin
   Excursie: wandelen met Engelstalige gids en drager
   Transport: vervoer per auto
   Maaltijden: 3x eenvoudig ontbijt
   Overig: entreegeld Helambu gebied
   • goede slaapzak (ook te huur in Nepal)

   • maaltijden naast het ontbijt

   • fooien

   nepal reis helambu rijstveldDag 1 – Begin Helambu trekking: Kathmandu – Chisopani

   Reistijd: 1,5 uur met de auto 5 uur wandelen

   Gisteren heb je je gids ontmoet en vandaag word je opgehaald door onze chauffeur en rijd je in ruim een uur naar het dorpje Chisopani. Je maakt hier kennis met de drager waarmee je samen de trekking in Nepal gaat maken. Dan worden de veters aangetrokken en begint de 7-daagse wandeling met een steil pad omhoog. Je loopt dwars door het platteland van Nepal, de uitzichten zijn adembenemend. Je komt langs een waterbassin door kleine ‘Tamang’ dorpen waar kinderen je tegemoet rennen en je verwonderd aankijken. Na een pauze loop je door eikenbossen vol rododendrons en eindig je in het dorp Chisopani. Hier slaap je in een lodge die speciaal voor de trekkers is gebouwd. Je zit nu op circa 2200 meter en kunt de volgende morgen vroeg in de ochtend genieten van de opkomende zon.

   nepal reis helambu homestay trekkingDag 2 – Chisapani – Gul Bhanjyang

   Reistijd: 5 uur wandelen

   We zagen onderweg geiten slenteren, vrouwen die de was deden en mais dat te droge lag langs het wandelpad. De lokale kinderen vinden het geweldig als je even de tijd neemt om met ze te spelen. Verstoppertje, tikkertje of een potje voetbal, overal zijn ze voor in. Ze zijn weinig gewend wat het extra bijzonder maakt. Het is soms verleidelijk, maar we raden je af om geld of snoepjes te geven. Hiermee moedigen we de kinderen aan te (blijven) bedelen. De wandeling heeft klimmen en dalen en onderweg kun je rust nemen wanneer je wilt. Onderweg lunchten wij bij een lokaal gezin. We aten er “Dahl Baht” mee met vijf vrouwen uit het dorp en de gids fungeerde als tolk. Zo ontdekten we hun eetgewoonten en leerden we elkaar een beetje kennen.

   De lodge waar je vanavond slaapt is eenvoudig en bevindt zich in een klein dorpje. Wij namen er een ‘hot bucket shower’ (een emmer heet water om jezelf mee te kunnen wassen) en kropen daarna ons bedje in. Even lezen kan nog vanavond, maar houd je zaklantaarn bij de hand, want de stroom is schaars in dit dorp en kan uitvallen. Laadt wel zoveel mogelijk op, want morgen is er alleen ‘solar power’ aanwezig en dus geen oplaadpunt.

   reis nepal helambu lunchDag 3 – Gul Bhanjyang – Magingoth

   Reistijd: 6 uur wandelen

   Gierst en mais liggen te drogen in de zon, zodat ze de hele winter nog bewaard kunnen blijven en kleding hangt aan de waslijn. Je passeert af en toe een stupa die lijkt te zijn verbannen, maar welke nog wel degelijk door omringende bergdorpen wordt gebruikt en je klimt steeds verder omhoog. Onderweg vonden wij een mooie lunchplek met uitzicht op de witte toppen en aan het einde van de dag namen wij even tijd om bij te komen op de top. Dit is met 3285 meter het hoogste punt van deze trekking. Je overnacht in een van de lodges die tegen de rotswand zijn aangebouwd. Wij zochten een lekker plekje naast de warme houtkachel, genoten van een warme maaltijd en een kop thee. In de avond kun je een potje kaarten, of al vroeg onder de wol kruipen. Lekker warm ingepakt val je na een pittige dag met veel klimmen als een roos in slaap….

   nepal reis helambu ochtendDag 4 – Magingoth – Melamchigaon

   Reistijd: 6 uur wandelen

   Deze dag was voor ons de mooiste van de trek. In het ochtendgloren geniet je bij helder weer van de spectaculaire uitzichten in het zachte licht van de opkomende zon. Soms ligt er nog een laagje ijs op de tafel, maar wij vonden het vroege opstaan het meer dan waard.

   Na je ontbijt daal je af door een bos met reusachtige bomen. Af en toe zie je een grote Himalayatop tussen de bomen in de zon glinsteren. Na een aantal uur afdalen kom je weer in aangename temperaturen terecht. Je komt meer bossen tegen met dennen en langzaam aan steeds meer mos.

   Dag 5 – Melamchigaon – Tarkeghyang

   nepal reis helambu dorp

   Al snel gaat het pad steil naar beneden en eindigt bij een rivier die door het nauwe dal stroomt. Hier kun je weer even op adem komen voor je aan de stevige klim begint richting het dorp Tarkeghyang op 2590 meter. Hier word je rijkelijk beloond voor de gedane inspanning. Tarkeghyang is een fraaie, oude nederzetting met nauwe straatjes en een Tibetaanse tempel met een traditioneel gebedswiel. Je verblijft ‘op stand’ in het huis van de burgemeester die uitstekend Engels spreekt en veel verhalen kan vertellen over het leven in de dorpjes. Een leuke en bijzondere ervaring.

   reis nepal helambu brugDag 6 – Tarkeghyang – Kakani

   Reistijd: 6 uur wandelen

   Na het ontbijt maak je je op voor een flinke tocht. Vergeet niet achterom te kijken tijdens de afdaling. In de verte zie je het majestueuze silhouet van de Himalaya en voor je vang je een eerste glimp op van de rivier beneden. Het hoogteverschil tijdens een groot deel van de afdaling is minimaal. Later stijg je weer wat en klim je een stuk voordat je aan een van de laatste afdalingen begint. Je overnacht in een leuk guesthouse met uitzicht op de rivier. Het is opvallend hoe warm de avonden hier aanvoelen na de koele nachten in de bergen.

   nepal reis helambu eindeDag 7 – Einde Helambu trekking: Kakani – Kathmandu

   Reistijd: 3 uur met de auto

   Vandaag begin je aan je laatste afdaling. Eenmaal beneden steek je de rivier over naar het dorpje ‘Melamchi Bazaar’ op 870 meter. Hier zit de trekking er feitelijk op. Melamchi is een levendige handelsplaats met een landelijk karakter. Vanuit hier ga je terug naar Kathmandu. Tijdens de rit van enkele uren doorkruis je fascinerende landelijke gebieden waar boeren met hooibalen en rijstmatten in de weer zijn. Hier komt vrijwel nooit een toerist. De weg stijgt behoorlijk en via een hobbelige afdaling rijd je terug naar de Kathmandu vallei. Hier reserveren we een of meerdere nachten voor je in een van onze hotels in Kathmandu voor je wellicht doorreist met onze bouwsteen Chitwan jungle en neushoorns of voor een nieuwe trekking in het Annapurna gebergte zoals Sunrise at poonhill.